Online Learning Summit Agenda

You can view recordings of the sessions by clicking on the links in the agenda below.

Opening and Keynote

Chair: Margaret Korosec, Head of Digital Learning and Enterprise Solutions

TimeDurationSession - Recording
9:00 25 minutes

Welcome and what to expect
Margaret Korosec, Head of Digital & Enterprise Learning, University of Derby Online Learning

9:25 10 minutes

Official opening
Julie Stone, Associate PVC Dean External Affairs and Director of University of Derby Online Learning

9:35 20 minutes

Keynote
Title: Shifting Place and Pace New Futures for Online Learning

Melissa Highton, Director of Learning, Teaching and Web Services, University of Edinburgh

9:55 20 minutes

Questions

10:15 10 minutes

Break

Exhibitor spotlight 1

TimeDurationSession
10:25 5 minutes Blackboard

Session 1: Library services, digital literacy and research

Chair: John Hill, Head of Library and Digital Learning

TimeDurationSession - Recording
10:30 10 minutes

Accessible online, accessible to all - redesigning library support services
Jonathan White, Academic Liaison Manager, and Emma Butler, Librarian, both of University of Derby

10:40 10 minutes

Delivering engaging digital literacy skills to online learners
Fiona Durham, Learning and Teaching Librarian, The Open University 

10:50 10 minutes

Using an online research journal for online learners
David Bryson, Senior Lecturer in Forensic Anthropology and Photography, University of Derby 

11:00 10 minutes Questions 
11:10 10 minutes Break

Exhibitor spotlight 2

TimeDurationSession
11:20 5 minutes D2L

Session 2: Innovative learning design

Chair: Marlies Gration, Senior Learning Designer, University of Derby Online Learning

TimeDurationSession - Recording
11:25 10 minutes

Co-creating innovative learning design for mental health and wellbeing
Geraldine Murphy, Lead Learning Designer, Pearson &
Barney Grainger, Associate Director, Delivery and Development, Tavistock and Portman NHS Foundation Trust

11:35 10 minutes

Socially constructive learning from a distance using the jigsaw technique
Katharine Stapleford, Lecturer, University of Leeds

11:45 10 minutes

Top tips for facilitated remote teaching
Paula Shaw, Academic Manager, University of Derby Online Learning

11:55 10 minutes Questions
12:05 10 minutes Break

Session 3: Successful student experience

Chair: Ian Whitehead, Academic Head, University of Derby Online Learning

TimeDurationSession - Recording
12:15 10 minutes

Online learning is a pleasure...it is the transition to it that is problematic!
John Erskine, Academic Group Leader, Sport & Exercise, Staffordshire University

12:25 10 minutes

Accessibility at the University of Derby
Claire Gardener, Senior Learning Technologist, University of Derby

12:35 10 minutes Questions

Lunch break

TimeDurationSession
12:45 30 minutes

Lunch break
Opportunity to refresh and disconnect.

Breakout groups for exhibitors open (link to follow)

World Café Session

with Gilly Salmon, Academic Director, Online Education Services (OES)

Chair: Margaret Korosec, Head of Digital Learning and Enterprise Solutions

TimeDurationSession - Recording
13:15  30 minutes 

Growing your university online; routes to student success. Explore ‘what’s next’ rather than ‘what’s now’ for students, graduates, staff, curriculum, technology
...bring your visionary thinking hats! 

13:45  30 minutes  Breakout groups 
14:15  30 minutes  Feedback (15 groups) 
14:45  10 minutes  Break

Exhibitor spotlight 3

TimeDurationSession
14:55 5 minutes

Calibrand
eAssessment

Exhibitor spotlight 4

TimeDurationSession
15:00 5 minutes Proctorio

Exhibitor spotlight 5

TimeDurationSession
15:05 5 minutes

Password English Language Testing

Session 4: Student retention

Chair: Pauline Green, Course Director, University of Derby Online Learning

TimeDurationSession - Recording
15:10 10 minutes

Bucking the trend on student retention
Sharon Colegate, Student Experience Manager, University of Derby Online Learning

15:20 10 minutes

Attracting and keeping remote work-based learners
Jeff Lewis, Professor of Flexible Learning, Cardiff Metropolitan

15:30 10 minutes Questions

Reflection and close

TimeDurationSession - Recording
15:40 - 16:00 20 minutes

Online Learning Summit reflection and closing statement